Kuralsız Haber
HV
20 NİSAN Cumartesi 01:01

CHP'li Adıgüzel: ″İktidar vatandaşı yavaş ve pahalı internete mahkum etti″

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Türk Telekom’un 1 Ekim’den itibaren internet tarifeleri ve modem ücretlerine zam yapacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET
Giriş Tarihi : 26-09-2022 14:35
CHP'li Adıgüzel: ″İktidar vatandaşı yavaş ve pahalı internete mahkum etti″

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Türk Telekom’un 1 Ekim’den itibaren internet tarifeleri ve modem ücretlerine zam yapacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zamlı fiyat tarifesinin uygulamaya geçmesine sayılı günler kala son bir yılda 16 mbps kadar olan internet aboneliklerine yüzde 121 zam yapıldığını hatırlatan Adıgüzel, “Bilgiye erişim aracı olarak internetin öneminin arttığı çağda yapılan zamlar, özellikle yoksul ve dar gelirli hanelerin sırtındaki ekonomik külfeti daha da ağırlaştırıyor. Hali hazırda sabit geniş bant kullanım oranında OECD ortalamasının çok gerisindeyiz.”  ifadesinde bulundu.

Adıgüzel, internetin her alanda önemli bir ihtiyaç haline geldiğine değinerek, “Sağlıktan eğitime, bürokratik işlemlerin yürütülmesinden ticarete kadar hayatın birçok alanında kullanılan ve temel bir ihtiyaç olarak değerlendirilmesi gereken internet, 20 yıllık iktidarın yanlış politikalarının sonucu geniş halk kesimleri için daha da erişilmez hale geliyor.” diye konuştu.

“İktidar, vatandaşı yavaş ve pahalı internete mahkum etti”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu’na da değinen Adıgüzel,  “2022 yılı birinci çeyrekte Türkiye’deki sabit geniş bant abonelerinin yaklaşık yüzde 30’u 10- 16 mbps, yüzde 24’ü ise 16-24 mbps arası hızda bağlantı sunan paketleri tercih ettikleri görülmektedir.” dedi.

Adıgüzel, sabit geniş bant internet aboneliklerinin büyük bir kısmının düşük hızlarda internet hizmeti alabildiğinin altını çizerek, “Rapora göre 50 mbps  ve üstü paketlere erişen abone sayısı sadece yüzde 9,2. Bu da demek oluyor ki kullanıcıların yüzde 90’ından fazlası yavaş paketlere erişebiliyor. Yavaş paketlere daha yüksek oranda zam yapılması kullanıcıların ezici bir çoğunluğuna yüksek oranda zam yapılması anlamına geliyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin son verilere göre, sabit internet hızında 182 ülke arasında 170’nci sırada yer aldığını ifade eden Adıgüzel, “Gerek altyapı yetersizliği gerekse adaletsiz ücret politikaları ile iktidar, vatandaşı yavaş ve pahalı internete mahkum ediyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında ise sonuncu sırada yer alıyor. Bir başka araştırmaya göre ise internet satın alınabilirlik değerlendirmesinde dünya genelinde 73, Avrupa’da ise sonuncu sıradayız.” açıklamasında bulundu.

“Herkesin ucuz ve hızlı internete erişebildiği bir Türkiye mümkün”

Adıgüzel, CHP iktidarında yürütecekleri çalışmalara değinerek, “CHP, 20 yıllık AK Parti iktidarı süresince gelişmiş ülkeler ile Türkiye arasında açılan makası nasıl daraltacağını bugünden planlıyor. Kuşkusuz ülkemizi gelişmiş ülkeler ligine sokmanın yolu, herkesin teknolojiye erişebildiği ve güven içinde kullandığı bir ortamı yaratmaktan geçiyor.” dedi.

Dijital dönüşümün, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ana başlıklarından biri olarak gördüklerini belirten Adıgüzel, “Dijital dönüşüme dair politikalarımızı hiç kimseyi arkada bırakmayacak şekilde tasarlıyoruz. Başta fiber optik altyapı olmak üzere telekom altyapısına dair yeni yatırımlarla ve vatandaşa hizmeti önceleyen politikalarla sabit geniş bant interneti lüks olmaktan çıkaracağız. Herkesin ucuz ve hızlı ve hızlı internete erişebildiği bir Türkiye mümkün.” ifadesini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin

YORUMLAR