Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’ni (ETİM) açtı.

YEREL - 03-10-2022 17:00

Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında kurulan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’ni (ETİM) açtı.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan merkezin açılış törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, TÜBİTAK Başkanı Prof Dr. Hasan Mandal, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Koçak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç ve davetliler katıldı.

Bakan Varank,  konuşmasında küresel piyasalarda güçlü olmanın yolunun Ar-Ge, teknoloji ve inovasyondan geçtiğini vurgulayarak, “Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yaptığımız tüm faaliyetlerde işletmelerimizi doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz. Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Şu anda bu program kapsamında uygulaması devam eden, bütçeleri toplamı 260 Milyon Avroyu geçen 42 proje bulunuyor. ifadelerini kullandı.

Kritik alanlara dokunan geniş bir proje havuzları olduğunu belirten Bakan Varank,  “Uyguladığımız projelerle, işletmelerimizin verimliliğini artırmayı, onların ihracata yönelik rekabetçi üretim yapısına kavuşmalarını hedefliyoruz.” dedi.

Bakan Varank, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesiyle iş birliği içerisinde tamamlanan ETİM’e 70 milyon TL’nin üzerinde destek sağlandığına işaret ederek, “İçeriğini ve sonuçlarını değerlendirdiğinizde, proje bu desteği sonuna kadar hak ediyor. 3 boyutlu yazıcıların gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte, eklemeli imalat konvansiyonel imalatla yarışmaya başladı. Elektrikli araçların içten yanmalı motorlarla çalışan araçların yerini alması gibi imalatta da kaçınılmaz bir dönüşüm yaşanacak.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Eskişehir'deki yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Bakan Varank, “Hükümet ve Bakanlık olarak her daim Eskişehir'in yanındayız ve yatırımlara devam edeceğiz.” dedi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da konuşmasında Rekabetçi Sektörler Programı’nın biyoteknoloji, tarım, mobilya gibi birçok sektörünü kapsadığını belirterek, “Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin de Eskişehir’de birçok farklı endüstrilere yardımcı olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Sanayi ve endüstriyel tasarımlarının ilerlemesini ve KOBİ’lere yardımcı olmasını planladıklarına değinen Meyer-Landrut, “800’e yakın KOBİ’nin destek almasını bekliyoruz. KOBİ’ler de merkezdeki yüksek seviye teknoloji sayesinde tasarımlarını yapabilir, ürünlerini test edebilirler.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi'nin açılışının gerçekleştirildiği törende Bakan Varank, daha sonra tesisi gezdi. Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landru ile birlikte 3 boyutlu metal yazıcı ve plastik yazıcılardan araba motoru prototipi üretti. 3 boyutlu optik tarayıcıyı deneyimleyen Bakan Varank’a Türkiye haritası hediye edildi.

EDICtive tasarım yarışması düzenlenecek

Proje kapsamında, sanayi tesislerinde enerji tüketimini en aza indirecek yaratıcı çözümler arayan EDICtive Design Call isimli tasarım yarışması da başlatıldı.  17 Ekim 2022 tarihine kadar başvurulabilecek yarışma kapsamında; makine imalat, beyaz eşya, otomotiv, havacılık, raylı sistemler sektörleri ile uyumlu; ısıtma ve soğutma sistemlerinde tanımlanacak bir probleme bulunacak çözüm önerisinin ETİM’in altyapısı ile prototip üretimi de yapılacak.

“Tasarım, prototipleme, proje yönetimi, tersine mühendislik, eğitimler ve yapısal analizler” alanlarında faaliyet gösterecek olan ETİM’in KOBİ’lere katkıları ise şöyle:

“KOBİ’lerin tasarım ve mühendislik sorunları çözülecek, bu alanlardaki kabiliyetleri geliştirilecektir. KOBİ’lerin ürünlerini daha nitelikli hale getirmeleri sağlanacaktır. KOBİ’lerin AR-GE, yeni ve özgün ürün geliştirme yetkinlikleri artacaktır. KOBİ’lerin tasarım konusunda çalışan kurumlara ulaşma imkanı sağlanacaktır. KOBİ’lere, üniversite kökenli girişimcilere ve teknopark girişimcilerine mühendislik, tasarım ve prototipleme konularında Ar-Ge merkezli eğitim imkânları da sunacaktır. Sanayi, üniversite ve girişimcileri yeni işbirlikleri için bir araya getiren bir platform işlevi de görecektir. “

Hibya Haber Ajansı

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Soyer: “Yaptığımız her şey en çok gençler için

Soyer: “Yaptığımız her şey en çok gençler için"

27-03-2024 - YEREL

Nilüfer Belediyesi üretici esnafa pazar önlüğü dağıttı 


Nilüfer Belediyesi üretici esnafa pazar önlüğü dağıttı 


27-03-2024 - YEREL