CHP’li Akın “Doğalgaza gizli zam iktidarın insafsızlığıdır”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, EPİAŞ tarafından işletilen Türkiye Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası'nda belirlenen günlük referans fiyatının baz alınacak olmasının sanayi doğalgazına “gizli zam” olarak yansıdığını söyledi.

SİYASET - 01-10-2022 11:27

CHP’li Akın “Doğalgaza gizli zam iktidarın insafsızlığıdır”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BOTAŞ’ın sanayi tesislerini temsil eden Kademe-2 abonelerinin tükettiği doğalgazın yüzde 40'ının artık EPİAŞ'taki doğalgaz piyasasında belirlenen günlük referans fiyatına göre faturalandırılacak olmasını “gizli zam” olarak değerlendirdi.

AK Parti iktidarının zamları vatandaşlardan gizlediği yönünde iddialarda bulunan Akın, “AK Parti iktidarı insafsızlığından hiç geri adım atmıyor. İktidarı değil vatandaşı koruyup kollamak ve şeffaf olmakla yükümlü BOTAŞ, ‘yeni fiyat mekanizması’, ‘enerji merkezi olma hedefi’, ‘sürdürülebilir ve öngörülebilir fiyat yapısı’ gibi süslü cümlelerle laf ebeliği yaparak zammı allayıp pullayıp vatandaşa sunuyor.” ifadelerini kullandı.

“Turizmde kullanılan doğalgaza yüzde 25 zam”

Akın, turizmde konaklama tesislerine uygulanan gaz fiyatı yüzde 25 arttırıldığını belirterek, “Yeni mekanizma ve tarife uygulamasına göre çeşitli iş kollarının elektrik üretimi haricinde tüketeceği doğalgazın fiyatı, sektörden sektöre değişti. Oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart oteller, tüketim miktarları aynı kalsa bile Ekim 2022 döneminde eylül ayına göre yüzde 25 daha yüksek bir fatura ile karşı karşıya kalacaklar.” şeklinde konuştu. 

“Sanayi doğalgazında bulmaca gibi zam”

Sanayi doğalgazına yapılan zammın bulmaca gibi olduğunu söyleyen Akın, “Ekim tarifesiyle birlikte, yüzde 60'ın üzerindeki tüketimler eylül ayının ilk 25 günündeki GRF ortalamasına uyarlandı. Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir, çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde ise tüketicilerin tüketimlerinin tamamına 26 TL uygulanacak. Yani fiyat artışı yüzde 37.3 olacak.” ifadelerini kullandı.

“Sanayide doğalgaz 10 ayda yüzde 300’e dayandı”

Akın, doğalgaza yapılan gizli zammın vatandaşın hayat pahalılığı mücadelesinde zor günlerin habercisi olduğunu ifade ederek, “Sanayi abonelerine yapılan zamlar nedeniyle üretim maliyetlerinin artarak vatandaşlara hayat pahalılığı olarak geri dönecek. Sanayi abonelerine eylül ayında yapılan yüzde 50,8 oranındaki zammın ardından ekim ayında yapılan yüzde 5 ila yüzde 40 arasındaki gizli zamla 2022 yılında yapılan toplam zam oranın yüzde 300’e dayandığını bildirdi.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a Zehir Zemberek Mektup

Kılıçdaroğlu'ndan Uğur Dündar'a Zehir Zemberek Mektup

09-04-2024 - SİYASET

Akşener: Aday Olmayacağım ve Ödediğim Bedele Razıyım

Akşener: Aday Olmayacağım ve Ödediğim Bedele Razıyım

08-04-2024 - SİYASET