Kuralsız Haber
HV
29 EYLÜL Cuma 19:47
Advert

OKULLARIN AÇILMASIYLA BİRLİKTE KAYNAK KİTAP ZULMÜ BAŞLADI

Yeni Eğitim Yılının başlamasıyla birlikte tüm devlet okullarında birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar tüm öğrenci velilerini “kaynak kitap” endişesi sarmaya başladı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-09-2023 13:53
OKULLARIN AÇILMASIYLA BİRLİKTE KAYNAK KİTAP ZULMÜ BAŞLADI

Yeni Eğitim Yılının başlamasıyla birlikte tüm devlet okullarında birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar tüm öğrenci velilerini “kaynak kitap” endişesi sarmaya başladı.

Geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu bir genelge yayınlamış ve  "Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz." hükmüne yer vermişti.

Bakanlığın EBA sistemi üzerinden tüm okullarda öğrenci çalışma kitabı, öğretmen ve öğrencilere kaynak ve yardımcı olacak basılı ve elektronik ortamdaki her türlü ders araçları gibi yardımcı materyallerin bulunduğu da göz önünde bulundurulduğunda “yardımcı kaynak” adı altında ayrıca ek kitap istemenin öğrenciye ve velilere ek yük getireceği aşikardır.

Yine EBA sistemi yanında bakanlığın “Yardımcı Kaynaklar” adlı bir internet sitesi mevcut olup yeterli sayıda ek ders materyali ve soru bankası dijital olarak öğrenci, öğretmen ve velilerin kullanımına sunulmuştur. Yine bakanlığın Temel Eğitim Kitapları adlı internet sitesinde tüm derslerin yaprak ve ders kitapları bulunmaktadır.

Buna rağmen öğretmenler veli toplantısında velilerden kaynak kitap istemekte ve bunu da okula getirmemelerini sıkı sıkı tembih ederek sadece evde çalışılacak şeklinde izah ederek bir bakıma “zorunlu” tutmaktadır. Ev ödevleri bu kaynaklardan verilerek devletin dağıtmış olduğu kitaplar boşa düşmekle kalmıyor adeta devletin parası heba ediliyor. Devletin verdiği kitap ve yardımcı dökümanlar kullanılmayacaksa öğrencilere dağıtılmasının da bir anlamı kalmıyor.

Bakanlığın resmi internet sitesinde “Millî Eğitim Bakanlığınca 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrencilere ücretsiz verilmek üzere hazırlanan yaklaşık 192 milyon ders kitabı ve yardımcı kaynağın baskısı tamamlanarak kitaplar okullara ulaştırılmaya başlandı.” denilerek; “Bu yıl okul öncesi için 3, ilköğretim için 126, ortaöğretim için 292, özel eğitim için 97 ve mesleki eğitim için 648 olmak üzere toplam 1.166 farklı kitaptan oluşan yaklaşık 192 milyon ücretsiz ders kitabı ve yardımcı kaynak okullara dağıtılmaya başlandı. 

 

Millî Eğitim Bakanlığı, ücretsiz ders kitabı uygulaması kapsamda 2003'ten 2022'ye kadar 3 milyar 946 milyon ders kitabı ve yardımcı kaynak dağıttı.” ifadelerine yer veriliyor.

Sonuç olarak ülkemizin içinde bulunduğu mali darboğaz ve yaşanan deprem afeti de göz önünde bulundurulup öğrenci velilerine ayrıca bir masraf çıkarmanın ne eğitime bir faydası olur ne de öğrenciye bir katkısı…

Sayın Malatya Valimizin ve Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüzün ivedi bir şekilde konuyu gündemlerine almaları elzemdir.

Sonuç olarak bu mevzuun eğitim öğretim meselesi olmaktan ziyade öğretmenlerin bir kazanç kapısı olduğu kanaatini taşıyorum ve hepinizi saygıyla selamlıyorum.  

Yeni eğitim yılında tüm öğrencilerimize başarılar dilerken öğretmenlerimizi de daha sorumlu olmaya davet ediyorum…



 

AdminAdmin

YORUMLAR