Kuralsız Haber
HV
29 MART Cuma 09:49
Advert

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TESK 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-09-2022 13:35
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TESK 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Bu muhabbet ikliminde gönüllerimizi tekrar buluşturan Rabbim'e hamd ediyorum. Ülkemizin 81 vilayetinden gelen esnaf ve sanatkar temsilcileriyle fedasrayon temsilcilerine başarılar diliyorum.

Türkiye esnaf ve sanatkarlarıyla birlikte olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Esnaf ahidir, kardeştir, mertliğin, yiğitliğin sembolüdür. hanesine helal rızık götüren gönül insanıdır. Her sabah besmele ile dükkanını açıp elhamdülillah diyerek kapatan kanaat erleridir. Millet varlığımızın teminatı oldular

Bizde esnaf sadece mal alıp satan değildir. Öncelikle ahidir, kardeştir.

FETÖ'cü alçakların şehit ettiği insanlarımız arasında daha 15 yaşındaki körpe delikanlıların, kadınlarımızın, askerlerimizin yanı sıra pek çok esnaf ve sanatkarımız da bulunuyordu. Birileri ATM'lere akın ederken, birileriyle darbecilerle anlaşıp tankların arasından kaçarken benim su tesisatçısı, kunduracı, mobilyacı kardeşim gece boyunca tanklara, uçaklara meydan okudu.

Devletimiz salgın döneminde vatandaşını çaresiz bırakmadı.

Gelir kaybı ve kira desteğinin yanı sıra 3 bin lira ve 5 bin lira tutarlı hibe desteklerimiz esnaf ve sanatkarlarımızın nakit akışlarının korunmasına büyük katkı sağladı. 4 ay süreyle verdiğimiz gelir kaybı ve kira desteğiyle piyasaya aktardığımız kaynak 4,6 milyar lira dolayındadır. Buna ilaveten uygulamaya koyduğumuz 3 bin lira ve 5 bin lira tutarındaki hibe desteklerimizle toplam 4,3 milyar lira tutarında ödeme yaptık.

Esnaf ve sanatkarlarımızın hane gelirlerini korumak amacıyla Halkbank kaynaklarından kullanmış oldukları kredi geri ödemelerinin 2020 ve 2021 yıllarına ait 14 milyar liralık taksit tutarını öteledik. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımızın kredi ve kefalet kooperatiflerine olan borçlarını da yapılandırabilmelerini sağladık. Bunların dışında ticaret erbabımızın kamuya olan birçok borcu için de yapılandırma imkanı getirdik. Geçtiğimiz yıl yaptığımız düzenleme ile basit usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarımızın üzerindeki gelir vergisi yükünü tamamen kaldırdık.

Ülkemizin ekonomik ve sosyal krizleri dünyadaki diğer devletlere göre en az zararla savuşturmasında ahilik kültürünün büyük katkısı vardır. Özellikle pandemi döneminde esnaflarımızın büyük fedakarlıklar yaptıklarını gördük. Esnaf ve sanatkarlarımız tam bir seferberlik ruhuyla hareket etti.

Devletimiz de esnafının hep yanında oldu. Muhalefetin akla mantığa sığmayacak çağrılarına rağmen milletimize bedel ödetecek kararlar almadık. "Nerede bu devlet?" dedirtecek hiçbir yola tevessül etmedik.

Bitmedi, güzellik salonu işletmecisi esnafımızın işyeri açma ve çalışma ruhsatında yaptığımız değişiklikle ruhsat almalarının önündeki engeli kaldırdık. Sizleri elektronik ticaretin risklerinden korurken faydalarından da istifade etmenizi temin edecek adımlar attık. Elektronik ticaret mevzuatımızdaki en son düzenlemeler sayesinde esnaf kesiminin bu devasa pazardan aldığı pay da artıyor. Teklif Meclis'e geldiğinde methiyeler düzen muhalefetin, kanun çıktıktan sonra dışarıdan gelen talimatlarla iptali için düzenlemeyi AYM'ye götürmesini de sizlerin takdirine bırakıyorum. Bir taraftan çıkacaksın teşekkür edeceksin, tebrik edeceksin, arkasından da kalkıp işi AYM'ye götüreceksin. Bu ne menem bir şey? Dostlarınızı iyi tanıyın sizinle bu yolda yürüyen kardeşlerinizi iyi tanıyın. Hükümetimizin esnaf ve sanatkarlara sunduğu destekler elbette sadece salgın dönemiyle sınırlı değildir.

Gelir kaybı ve kira desteğinin yanısıra 3 ve 5 bin TL hibe desteklerimiz nakit akışının korunmasında pay sahibi oldu. Piyasaya bu süreçte 4.6 milyar TL aktardık.

Onca saldırıya ve kalleşliğe rağmen halen başımız dik yaşıyorsak, sebebi milletimizin değerlerine sahip çıkmasıdır.

Siyasete girmeden önce esnaflık yapmış bir kardeşinizim. Siyasi mücadelemizin her aşamasında da hep sizlerle beraber olduk. Sizin meselelerinizi kendi meselemiz, başarılarınızı da kendi başarımız olarak gördük. Bu anlayışla attığımız tüm adımları sizden gelen talepler doğrultusunda, sizlerin sıkıntılarınızı gidermek maksadıyla planlıyoruz. Geçtiğimiz 20 yılda esnaf ve sanatkarlarımız lehine yaptığımız düzenlemeler burada saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çoktur. Sizler bunu gayet iyi biliyorsunuz. Faydalarını bizzat görüyorsunuz.

En büyük savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir. Şu anda yine faizi 12'ye kadar düşürdük. Yeter mi? Yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Merkez Bankamızla bunları konuştuk, konuşuyoruz. Önümüzdeki para politikası kurulları toplantılarında bunun daha da inmesi gereğini telkin ediyorum. Tabii aramızda maalesef faiz politikasını, yüksek faizi savunanlar yok mu, tabii var. Buna başta muhalefet olmak üzere onlar da bunu savunuyorlar. Ama Cumhurbaşkanınız yüksek faizi savunmuyor, tam aksine düşük faizi savunan bir politika güdüyor. Burada enflasyonla bir mücadelemiz var. İnşallah yılbaşından sonra ben bu enflasyonun da düşük faizle ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum.

Enflasyonun düşük faizle yılbaşından sonra düşeceğine inanıyorum. 

Kamu bankalarına sesleniyorum. Siz kolaylaştırıcı olacaksınız. Kredi için başvuran esnafım olduğu zaman desteği sağlayacaksınız.

En büyük sıkıntımız olan enflasyon ve hayat pahalılığı sorununu çözmeye çalışıyoruz. Paradan para kazanmaya alışmışların artık hiçbir geçerliliği kalmamış eski modellere dayalı ezberlerine itibar etmiyoruz.

Bu akşam Putin'le görüşmemiz olacak. Ukrayna ile sıkıntıları kendileri ile değerlendireceğiz."


Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin

YORUMLAR