Kuralsız Haber
HV
20 NİSAN Cumartesi 00:20

Çocuğunuzun ayağı yere tamamen basıyorsa dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Hilmi Karadeniz, çocukluk döneminde sıkça görülen düztabanlık hakkında bilgiler paylaştı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 10-09-2022 14:35
Çocuğunuzun ayağı yere tamamen basıyorsa dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Doktor Hilmi Karadeniz, çocukluk döneminde sıkça görülen düztabanlık hakkında bilgiler paylaştı.

Taban düşüklüğü olarak bilinen düztabanlık problemi hakkında bilgi veren Op. Dr. Karadeniz, “Düztabanlık, ayakta normalde olması gereken ayak kavisinin kaybolması, düzleşmesi ve topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak sorunudur.” ifadesinde bulundu.

Op. Dr. Karadeniz, düztabanlık sorununun çocukların yürüyüşünü de olumsuz etkileyebileceği belirterek,  “En sık görülen kas-iskelet sorunlarından biridir. Düztabanlığa genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan gelen anomalilerde eşlik edebilir.” dedi.

Op. Dr. Karadeniz, düztabanlık sorununun belirtilerini; ayak tabanında ve topukta ağrı, ayakta içe basma şikayeti, ayak tabanında şişlik, ayakta uyuşma hissi veya hissizlik, baldır ve uyluğa yayılan ağrı, yürümeye bağlı çabuk yorulma şeklinde sıraladı.

Ortopedi ve travmatoloji doktorunun muayene sonrası yürüyüş analizi yaparak düztabanlık teşhisini koyabildiğini belirten Op. Dr. Karadeniz, muayeneyi desteklemek için görüntüleme yöntemlerinden de destek alınabileceğini söyledi.

Tedavide öncelikli hedef ayağın desteklenmesi ve dokuların korunması olduğuna değinen Op. Dr. Karadeniz, “Sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapmak, ideal kiloya ulaşmak ve ayak kaslarının güçlendirilmesi alınabilecek önlemler arasında yer alır.” ifadesinde bulundu.

Op. Dr. Hilmi Karadeniz, ''Ameliyatla ayak kavisinin düzenlenmesi sağlanabilir ve aynı zamanda ayakta hasara uğrayan dokuların onarımı yapılabilir. Ameliyat eğer zamanında yapılırsa eklemleri sabitlemeden düztabanlığı düzeltmek mümkündür. Düztabanlık ameliyatı, hastalara daha kaliteli bir hayat sağlayabilir.'' diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin

YORUMLAR