Kuralsız Haber
HV
29 MART Cuma 09:48
Advert

Çin ve Türkiye dışişleri bakanları telefonda görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang dün Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla telefon görüşmesi yaptı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-02-2023 12:52
Çin ve Türkiye dışişleri bakanları telefonda görüştü

Qin Gang, iyi bir Çin-Türkiye ilişkisinin iki ülke halklarına yarar sağlamanın yanı sıra gelişmekte olan ülkeler arasındaki dayanışma ve işbirliğinin güçlendirilmesine de yardımcı olduğunu kaydetti.

Qin Gang, Türkiye’yle iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı yerine getirmeye, ikili işbirliği mekanizmasının rolünü canlandırmaya, iki ülke arasında somut işbirliğini hızlandırmaya, Çin-Türkiye ilişkilerini sürekli olarak ileriye taşımaya hazır olduklarını ifade etti.

“Türkiye’nin içişlerine müdahale edilmesine karşıyız”

Türkiye’nin Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalacağına ilişkin açıklamalarını takdirle karşıladıklarına işaret eden Qin, Türkiye’nin kendi somut koşullarına göre seçtiği kalkınma yolunu ve ülkenin egemenliğini ve güvenliğini koruma çabalarını desteklediklerinin ve yabancı güçlerin Türkiye’nin içişlerine müdahale etmesine karşı çıktıklarının altını çizdi.

Türkiye’den Çin’in Xinjiang meselesine ilişkin kaygılarına önem vermesini ve ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesini güvence altına almasını beklediklerine vurgu yapan Qin, iki tarafın bölgesel işlerde iletişimi güçlendirmesi, BM gibi çok taraflı arenalarda eşgüdümü güçlendirmesi, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını koruması gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu görüşmede Türkiye-Çin ilişkilerine büyük önem verdiklerini ve Çin’le ikili diyalog mekanizmasını güçlendirmeye, ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirmeye, uluslararası işlerde eşgüdüm ve işbirliğini pekiştirmeye, ikili ilişkileri daha da geliştirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Eskiden olduğu gibi gelecekte de Tek Çin ilkesine bağlı kalacaklarının altını çizen Çavuşoğlu, Çin’in içişlerinden istifade ederek, Çin’i karalamaya çalışmayacaklarını ifade etti.

Görüşmede ayrıca her iki tarafı ilgilendiren sorunlar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin

YORUMLAR