Kuralsız Haber
HV
29 MART Cuma 02:00
Advert

Bakanlıktan “Seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi” iddialarına yanıt

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, basın ve sosyal medyada yer alan “Seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi” şeklindeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-12-2022 16:18
Bakanlıktan “Seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi” iddialarına yanıt

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden  yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bazı basın ve sosyal medyada yer alan 'Seçmen kütüklerinde 466 bin Suriyeli tespit edildi' şeklinde gerçeği yansıtmayan iddialara ilişkin kamuoyu duyurumuz. Günümüz itibariyle 125 bin 563'ü 18 yaş ve üzeri, 96 bin 108'i çocuk olmak üzere toplam 221 bin 671 Suriyeli Türk vatandaşlığını kazanmıştır. Bilindiği üzere bir kişinin doğum yerinin yurtdışı olması o kişinin yabancı olduğu anlamına gelmediği gibi Türk vatandaşlığını kazandığı anlamına da gelmemektedir. Yani vatandaşlık kazananların dışında kalan bu kişiler, yurtdışında doğan ve anne ve/veya babası Türk vatandaşlığı olan (doğumla Türk vatandaşlığı olan) vatandaşlarımızdır. Bu kapsamda nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yer Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır.

Tekrar hatırlatmakta fayda var ki; Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Genel Müdürlüğümüzden temin edilen ham verilerle birlikte 298 sayılı: Seçimlerin Temel Hükümleri Ve Semen Kütükleri Hakkında Kanununun 7'nci ve 8'inci maddelerinde belirtilen hususlara göre diğer kurumlardan aldığı veriler (Silah altında bulunanlar, asker öğrenciler, kısıtlılar, kamu hizmetinden yasaklı olanlar) düzenlenerek seçmen kütüğü oluşturulmakta ve bu ham veriler YSK tarafından siyasi partilerle paylaşılmaktadır."

Hibya Haber Ajansı

AdminAdmin

YORUMLAR